Ontstoken oog

Het krijgen van een ontstoken oog is geen pretje. Iedereen zal er wel één of meerdere keren last van hebben. In de medische wereld wordt een ontstoken oog ook wel conjunctivitis genoemd. Het is eigenlijk een onschuldige aandoening, maar toch zeer vervelend. Bij een ontsteking aan het oog is het bindvlies van je oog ontstoken. Het bindvlies bevindt zich over de oogbol en aan de binnenkant van je oogleden. Het bindvlies zorgt ervoor dat je oogleden goed op je oogbal aansluiten.

Kenmerken ontstoken oog

Wanneer je een ontstoken oog hebt wordt het oog rood. Aan de binnenkant van het oog zal vaak pus en etter geproduceerd worden. Als je ‘s ochtends wakker wordt zal je dit het meest merken, omdat je heel de nacht geslapen hebt, zijn ook je ogen heel de nacht dicht geweest. Als je dan wakker wordt plakken je oogleden vaak nog aan elkaar vast. Dit veroorzaakt een branderig of jeukend gevoel. Ook kan het lijken alsof er een vuiltje in je oog zit. Je eerst reactie is dan ook aan je oog zitten, omdat het jeukt of irriteert. Doe dit niet, want hiermee vererger je het alleen maar. Als je er niet aanzit, zal je ontstoken oog binnen drie tot vijf dagen genezen zijn.

Het verkrijgen van een conjunctivitis kan verschillende redenen hebben. Zo kan dit veroorzaakt worden door een virus of bacterie. Maar ook kan hooikoorts of make-up de oorzaak zijn van een ontstoken oog. Als je, je nog niet hebt laten testen op hooikoorts of overgevoeligheid van make-up is het aan te raden om bij de dokter een afspraak te maken. Het dragen van lenzen kan ook een oogontsteking veroorzaken. Vaak zitten de lenzen niet goed of hebben ze het schoongemaakt met speeksel. In speeksel zitten ook bacteriën die je oog kunnen irriteren. Daarom moeten de lenzen ook altijd worden schoongemaakt met lenzenvloeistof.

Als je te lang in de zon hebt gelegen kan je ook een oogontsteking krijgen. Je ogen drogen dan uit en gaan irriteren. Ook als je gaat lassen zonder laskap kan dit een ontstoken oog veroorzaken. Draag daarom bij het lassen altijd een laskap of lasbril. Behalve ontstoken ogen kan je ook lasogen krijgen door te lassen zonder laskap. Als je te lang in de zon kijkt of in de lasstralen kan je, je oog zelfs beschadigen. Er komen dan brandwondjes op je bindvlies en hierdoor kan je zicht worden verminderd.

Oogontsteking verminderen

Er zijn enkele methoden om conjunctivitis te verminderen. Zo zal je, je ogen goed schoon moeten maken met een wattenstaafje of gaasje. Doop dit in water en maak je ogen hiermee schoon. Doe dit door het wattenstaafje van je buitenste ooghoek naar je binnenste te wrijven. Hierdoor verplaats je het vuil naar het daarvoor bestemmende ‘afvoerputje van je ogen’. Door een verwarmd doekje tegen je ogen te houden verminder je de jeuk en irritatie. Draag je lenzen, wacht dan met het indoen van je lenzen totdat de ontsteking voorbij is. En wat al eerder vermeld is, wrijf vooral niet in je ogen. Stel dat je linkeroog ontstoken is en je wrijft hierin en je zit met diezelfde vinger per ongeluk aan je rechteroog, dan kan het zomaar zijn dat de volgende dag ook je rechteroog ontstoken is.

Draag je lenzen en heb je vaker last van ontstoken ogen, ga dan langs de oogarts of de opticien. Die kan je wellicht wat meer advies geven. Misschien ligt het aan harde of zachte lenzen. Er kan ook worden geadviseerd om een bril te dragen in plaats van lenzen. Dit is natuurlijk wel even wennen, maar het verminderd een oogontsteking.

Bij uw huisarts kunt u om een recept vragen tegen een ontstoken oog. Er zijn vele verschillende medicijnen tegen een ontstoken oog. Van oogdruppels tot antibiotica. Neem direct contact met de huisarts op als u van de een op de andere dag opeens slechter gaat zien of als het oog erg pijn doet. U kunt natuurlijk altijd contact opnemen om het een en ander te vragen. Bijvoorbeeld als er iets in het oog zit wat u er niet uit krijgt of als het ontstoken oog na drie dagen niet minder wordt. Ook dient u een belletje te plegen als het hele oogwit opeens helemaal rood is.